400 TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO! Yeni Sezon Kitaplarda %50'ye Varan İndirimler Başladı! 400 TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO! Yeni Sezon Kitaplarda %50'ye Varan İndirimler Başladı! 400 TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO! Yeni Sezon Kitaplarda %50'ye Varan İndirimler Başladı! 400 TL ve Üzeri Tüm Alışverişlerinizde ÜCRETSİZ KARGO! Yeni Sezon Kitaplarda %50'ye Varan İndirimler Başladı!

YKS Tercih Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Tarih: 07.12.2022 16:10

1. ÖSYM’nin sitesinden edineceğiniz 2022 yılı “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nu mutlaka çok dikkatli inceleyiniz.

2. ÖSYM Kılavuz kitabında bulunan “Özel Koşullar ve Açıklamalar” sütununda yer alan ve seçeceğiniz bölümü ilgilendiren özel koşul bilgilerini de mutlaka çok dikkatli okuyunuz (Özel koşulları sağlayamadığınız durumda, yerleşseniz bile kayıt yaptıramayabilirsiniz.)

3. Bu yılki tercihlerde de her yıl olduğu gibi, özellikle geçen yılın başarı sıralamaları dikkate alınacaktır. Bu nedenle, sıralamanızın bulunduğu aralıktaki tercih sayınızı artırmanızda ve çeşitlendirmenizde fayda var.

4. Tercihlerinizi sıralamadan önce, hedeflediğiniz meslekler ve üniversiteler hakkında bilgilere ulaşmanız gerekir. Bunun için üniversite tanıtım filmlerini izleyebilir, CD’lerden ve üniversitelerin internet sitelerinden yararlanabilir, eğitim almak istediğiniz üniversitede okuyan arkadaşlarınız varsa deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Vaktiniz ve imkanınız var ise üniversite tanıtım fuarlarını ve üniversiteleri gezebilirsiniz. Bu bilgiler:

✰ Okurken görülecek dersler nelerdir?

 ✰ Bu dersler, hoşlanacağınız nitelikte midir?

✰ İngilizce Hazırlık Programı yeterli midir?

✰ Eğitim dili İngilizce midir?

✰ Üniversitenin öğretim programında vereceği yabancı dil hangi düzeydedir?

✰ Bu bölümü bitirdiğinizde, ne ölçüde iş imkânı vardır?

✰ Okumayı düşündüğünüz üniversitenin kampüsü var mıdır? Fiziksel şartları ve sosyal ortamı nasıldır?

✰ Yurt, barınma ve burs imkânı var mıdır? Burs koşulları nasıldır?

✰ Üniversitenin eğitim kadrosu da mutlaka araştırılmalıdır.

5. Tercihlerinizi yaparken, tercih yapacağınız puan türü ile başarı sıralamanız dikkate alınacaktır. Bunu yaparken, MF öğrencileri başarı sıralamasının % 50’si kadar; TM öğrencileri de % 60’ı kadar yukarıdan başlayarak tercihlerini sıralayabilirler.

6. Son yedi yıldır, alanlar arası “katsayı farkı” ortadan kaldırılmış ve katsayılar eşitlenmiştir. Dolayısıyla, herhangi bir puan kaybına uğramadan, hem kendi alanınızdan hem de alan dışı puan türlerinden tercih yapabileceksiniz.

7. Bir öğrenci en fazla 24 tercih yapabilir.

8. Eğer bu yıl mutlaka yerleşmek istiyorsanız, kendi başarı sıralamanızın en az %100’ü kadar daha aşağı inmelisiniz (Örneğin; kendi başarı sıralamanız 10 bininci ise, tercihlerinizi yazarken 20 bininci sıraya kadar inmelisiniz.)

9. Tercih sıralamanızı yaparken, 2020 ve 2021’de o bölüme, ilgili puan türündeki sıralamaya göre, en son kaçıncı öğrencinin yerleştiğine bakarak tercihlerinizi sıralayınız.

10. “En çok istediğin bölümü birinci tercihine yazmanın avantajı var mıdır?” Yerleştirmede öncelik, sıralaması yüksek olanındır. Aynı puan türünde, başarı sıralaması senin sıralamandan daha geride olan birisi, aynı bölümü senden daha üstte bir sıraya yazdı diye, yerleşme önceliği onda değil sendedir.

11. İnternet üzerinden başvurunuzu yaparken üniversite kodlarınızı çok dikkatli girin. Başvuru işleminiz tamamlandıktan ve onay işleminden sonra yazıcıdan bir çıktı alın. Bilgisayardan aldığınız onaylı çıktıyı, yerleştirme sonuçları açıklanıncaya kadar muhafaza edin.

12. Tercihlerinizi teslim ettikten sonra, kararınızda değişiklik olursa, bu değişiklikleri internet üzerinden son teslim tarihine kadar yapabilirsiniz.

 

Her birinizin gönlünüzdeki üniversitelere / bölümlere yerleşmenizi diliyoruz.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...