Sözcükler, kendimizi ifade etmek için kullandığımız cümlenin en temel ögesidir. Bu nedenle sözcüklerin birçok çeşidi vardır. Sözcük türleri, sahip olduğu özellikler sayesinde birbirinden ayrılır. Farklı özelliklere sahip olan sözcük türleri, Türkçe dersinde öğretilen en temel konulardan biridir.
Sözcük türleri konusu, öğrencileri zorlamayan ve oldukça basit bir konudur. Konu anlatımı çalıştıktan sonra bol bol örnek okumak da yararlı olacaktır. Sonrasında da soru bankaları çözülerek pekiştirme sağlanır. Konu anlatımı çalışırken örneksiz olarak çalışmak, sözcük türlerini tam olarak anlamanıza ve konunun akılda kalmasına engel olabilir.
Sözcüklerin, kendimizi ifade ederken oluşturduğu farklı özellikler vardır. Cümle içerisinde hem anlam açısından hem de görev açısından farklılık göstermektedir. Bu farklılığın iyi bir şekilde anlaşılması için sözcük türlerinin sahip olduğu özellikler çok iyi bir şekilde bilinmelidir. Sözcük türlerini tespit etmek için cümlenin incelenmesi ve doğru soruların sorulması gerekir. Bu sayede, sözcük türünü kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Sözcük türleri isim soylu ve fiil soylu sözcükler olarak ikiye ayrılır. Sözcük türlerinden isim, sıfat, zamir, edat, bağlaç, ünlem 6. sınıf; fiil ve zarf ise 7. sınıf konuları arasında yer alır. Bununla birlikte bütün bu başlıklar 8. Sınıfta işlenecek ve LGS’de karşımıza çıkacak “fiilimsi, fiilde çatı veya cümlenin ögeleri” gibi konuların da temelini oluşturmaktadır.
İsim: Sözcük türü olarak varlıkları ve kavramların dildeki karşılığına denir. Varlıklara verilişlerine göre özel veya cins; sayılarına göre tekil,çoğul,topluluk; oluşlarına göre soyut veya somut olabilirler.
Sıfat: İsimlerin önünde kullanılır ve bu nedenle “ön ad” olarak da karşımıza çıkar. İsimlerin özelliklerini belirtmek için kullanılır. Renklerini, durumlarını, sayısını ya da şeklini sıfat kullanarak ifade edebilirsiniz. “Yeşil ayakkabı” sözcüğünde “yeşil” kelimesi renk bildiren niteleme sıfatıdır.
Zamir: İsimlerin yerini tutan sözcüklerdir. Örneğin “Yaz tatilinde Antalya’ya sen de gidecek misin?” cümlesinde “sen” sözcüğü zamir olarak kullanılmıştır.
Zarf: Fiillerden, fiilimsilerden, sıfatlardan ya da aynı görevdeki sözcüklerden önce gelerek onları durum, zaman,miktar,yön,soru bakımından belirten sözcüklerdir. Örneğin “Yarın sınava gireceğim.” cümlesinde “yarın”zarf olarak kullanılmıştır.
Edat: Edatlar kendi başlarına bir anlam ifade etmezler ancak kendinden önce yer alan kelime ile bağ kurarak belirli bir anlam kazanırlar. “Yatmak üzere salondan ayrıldı.” cümlesinde “üzere” kelimesi edat olarak kullanılmıştır.
Bağlaç: Adından da anlaşılacağı üzere sözcükleri, sözcük gruplarını ve cümleleri birbirine bağlamak için kullanılmaktadır. Örneğin “Un, tuz ve şekerden olabildiğince uzak durmamız gerekir.” cümlesinde “ve” sözcüğü bağlaç görevinde kullanılmıştır.
Ünlem: Duyguları daha etkili anlatmaya yarayan sözcüklerdir. Örneğin “Hey, beni bekler misin?” cümlesinde “hey” sözcüğü seslenme amacıyla kullanılan bir ünlemdir.
Fiil: Varlıkların yapmış oldukları bir işi, hareketi, oluşu, durumu belirten sözcüklerdir.
Fiilimsi: Fiil kök veya gövdelerinden yapım ekleriyle türetilerek isim, sıfat ve zarf olarak kullanılan sözcüklerdir.