Öğrencilik uzun bir yolculuktur ve çok sayıda faktörü içerisinde barındırır. Bir öğrenci, öğrencilik kariyeri boyunca çok sayıda ders alır ve sınava girer. Bu sınavların başarılı geçmesi öğrencinin bütün hayatını etkileyebilir. Her bir başarı bir sonraki başarıyı besleyen önemli bir adımdır. İyi bir lisenin iyi bir üniversite kazanma olasılığını beslemesi gibi, her sınava önem vermek gerekir.
Bazı öğrenciler için başarı bir alışkanlıktır. Peki bu alışkanlığı nasıl sağlıyorlar? Onlar neyi farklı yapıyor da sürekli başarılı oluyorlar? Bu sorulara en doğru cevap, düzenli şekilde çalışmak olacaktır. Disiplinli, planlı ve düzenli çalışmak öğrenciyi başarıya götüren temel etmenlerdir. Tabi ki bunların yanı sıra öğrenme hızı, doğru teknik kullanımı, doğru materyal seçimi ve ortam seçimi de, başarılı bir ders çalışma üzerinde doğrudan etkilidir.
Başarılı Öğrencinin Özellikleri Nelerdir?
Başarılı bir öğrenci, okul derslerinden maksimum faydayı alan öğrencidir. Öğrenci bir konuyu en verimli şekilde öğrenmek istiyorsa, öncelikle ilgili dersin öğretmenini çok iyi bir şekilde dinlemelidir. Dersi derste öğrenme klişesi son derece doğru bir klişedir.
Başarılı öğrenciler o gün derste gördüğü konuları tekrar ederler. Bir bilginin uzun süreli hafızaya aktarılması, başarı üzerinde çok büyük destek oluşturur. Bilgiler, kısa süreli bellekte olduklarında, öğrenci konuyu derinlemesine öğrendiğini düşünebilir. Ancak, bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılması olmazsa olmaz bir konudur. Başarılı bir öğrenci bu eylemi düzenli olarak gerçekleştirir. Bilgileri düzenli olarak uzun süreli belleğe aktarır. Bunu farklı yöntemlerle yapar;
Tekrar etme,
Benzer konuları harmanlama,
Yazarak çalışma,
Öğrendiği bir konuyu arkadaşına anlatma,
Zengin görsel materyallerle çalışma ve diğerleri
Yukarıda yer alan faaliyetlerin hepsi, bilgilerin uzun süreli belleğe taşınması üzerine kuruludur. Başarılı bir öğrencinin hedefi bu olmalıdır. O gün çok iyi öğrendiğinizi düşündüğünüz bir ders haftalar sonra da hatırınızda olacak mı? Bunu gerçekleştirdiğiniz takdirde, sınavda başarılı olmanız çok daha kolaylaşır. LGS, TYT ve AYT sınavlarında başarılı olmak için yukarıda paylaşılan yöntemleri kullanmayı unutmayın.
Verimli Ders Çalışmanın 10 Yolu
Verimli ders çalışmanın farklı yolları bulunmaktadır. En çok kullanılan ve bilimsel açıdan kabul görmüş ders çalışma yöntemleri şu şekildedir;
Ders başına geçmeden önce, bir hedef belirleyin. Bu bir konuyu bitirmek de olabilir, 50 adet soru çözmek de olabilir. Plansız çalışmak en kötü yoldur. Planlı çalışmak sizi uzun vadede başarılı kılacaktır. Aynı zamanda çalışılan sürenin verimli geçmesini sağlar.
Zihinsel, duygusal ve fiziksel yorgunluklar ders çalışmaya çok fazla zarar verir. Uykunuzu almalı, aç veya susuz olmamalısınız. Verimli şekilde ders çalışmak istiyorsanız, bu üç konuda da kendinizi güçlü tutmalısınız. İlk planı gerçekleştirdiyseniz, kendinizi güçlü ve zinde hissediyorsanız, üçüncü adıma geçebilirsiniz.
Çalıştığınız ortamı verimli kılacak şekilde düzenleyiniz. Örneğin, televizyon olan bir odada çalışmayın. Telefonunuzu sessize alın ve size uzak bir yere bırakın. Dikkat dağıtıcı unsurları elerseniz, çalıştığınız sürenin verimini büyük ölçüde artırırsınız.
Hangi konuyu, neden ve hangi hedefle çalışacağınızı belirleyin. Bir amaç doğrultusunda çalışmak sizi motive eder. Motivasyon, ders çalışmada ve akademik hayattaki başarı üzerinde inanılmaz etkiye sahiptir.
Mola vermeden çalışmak ya da sabahlayarak çalışmak sizi başarılı kılmayabilir. Bunun yerine kısa molalar vermek ve konsantrasyonu yüksek bir şekilde çalışmak çok daha sağlıklı olacaktır. Uykusuz bir şekilde derse odaklanmak kolay değildir. Uykunuzu almış bir şekilde ve 15 dakikalık molalarla çalışmanız verimi artırır. Bir oturumluk ders çalışma süresini 50 dakikadan uzun tutmamaya özen gösterin.
Sizi zorlayan ve uzun bölümlerden oluşan konuları tek seferde çalışmaya kendinizi zorlamayın. Bu gibi konuları bölerek çalışmaya özen gösterin. Zor ders ve konular için en verimli ve zinde zaman diliminizi ayırın.
Uykunuzu aldıktan sonra erken saatlerde çalışılan ders çok daha verimli olmaktadır. Akşam ve gece saatlerinde, hayallerinizi süsleyen bir üniversite sizi dersten alıkoyabilir. Sabah saatlerinde ise çok daha odaklanmış bir şekilde çalışabilirsiniz.
Kendiniz için özet çıkarmak, önemli yerleri not almak ve altını çizmek verimli çalışmanın olmazsa olmazlarıdır. Kalıcı öğrenme yöntemleri arasında yer alan bu yaklaşım, konuları uzun süreli belleğe atmanızda fayda sağlar.
Sizi ders çalışmaktan alıkoyan neler var? Bunları belirleyin ve onlara karşı kendinizi koruyun. Tam tersi şekilde, sizi ders çalışmaya sevk eden ne gibi faktörler var? Bunları da belirleyin ve sık sık bu alışkanlıklara başvurun.
Ödül sistemi, verimli bir ders çalışma için çok önemlidir. Hedeflediğiniz bir şeye ulaşırsanız bu konuda kendinizi küçük ödüllerle de olsa ödüllendirmeniz gerekir. Mesela, “bugün 100 matematik sorusu çözeceğim.” veya “bu ay 8 deneme çözeceğim” gibi hedefler olabilir. Bu hedeflere ulaştığınızda kendinizi ödüllendirirseniz, ders çalışmayı çok daha eğlenceli hale getirir ve motivasyonunuzu artırırsınız.
10 maddede nasıl ders çalışılır? sorusunun cevabını aradık ve yukarıda yer alan tavsiyelerimizi sunduk. Umarız, öğrencilik kariyerinizdeki başarının anahtarı olan, ders çalışma alışkanlığınızı kazanabilir ve çok daha verimli hale getirebilirsiniz.
Bu web sitesinde çerez kullanımına izin vermektedir. Web sitesinde gezinmeye devam ederek, bu kullanımı kabul etmiş sayılırsınız. Çerez Politikasıve Gizlilik Politikası hakkında detaylı bilgi almak için lütfen ilgili yerlere tıklayınız.